Doorbraak: Genetische oorzaak terugkerende tumoren gevonden en aangepakt

9 juni 2015

Een internationaal consortium onder leiding van AMC-onderzoeker Jan Molenaar publiceerde eind juni in het gezaghebbende tijdschrift Nature genetics dat ze een belangrijke genetische oorzaak hebben gevonden van terugkerende neuroblastoom tumoren die heel agressief groeien. Ook hebben ze in het laboratorium aangetoond dat bestaande medicijnen de groei van deze kankercellen tegengaan. Een historische doorbraak, omdat er tot nu toe heel weinig onderzoek is gedaan naar zogenaamde recidief tumoren.

 

Neuroblastoom is één van de slechtst behandelbare vormen van kinderkanker, met name omdat de tumoren na een eerste succesvolle behandeling vaak in zeer agressieve vorm terugkomen. Deze zogenaamde relapse tumoren zijn tot nu toe onbehandelbaar. Het mede door de Villa Joep gefinancierde onderzoek in het AMC heeft geleid tot een nieuwe ontdekking. "We zijn enthousiast over dit resultaat. Hier doen we het voor, onze missie neuroblastoom de wereld uit te helpen is weer een stukje dichterbij gekomen" zegt Leontine Heisen, moeder van Joep en mede-oprichter van Villa Joep.

 

Terugkeren van tumorcellen groot probleem

"Het grote probleem bij neuroblastoom, is het terugkeren van tumorcellen die resistent zijn tegen de behandeling", vertelt Jan Molenaar, onderzoeker in het AMC. "Het verkrijgen van dit materiaal voor verder onderzoek naar behandeling van deze vorm van kanker is daarom heel belangrijk. Pas sinds kort wordt dit materiaal onderzocht. Voorheen werd het afnemen van tumorweefsel van patiëntjes die werden opgegeven namelijk niet noodzakelijk gevonden, maar dankzij nieuwe onderzoeksmethoden blijkt dit materiaal juist heel waardevol.De mutaties die in de recidief tumoren gevonden werden, zijn heel vaak dezelfde. Er zijn nu medicijnen getest in het lab, MEK-remmers, die veelbelovende resultaten laten zien tegen tumoren met dergelijke mutaties. Deze medicijnen gaan nu door de farmaceutische industrie getest worden. Daarna gaan ze zo spoedig mogelijk in de praktijk gebruikt worden en ik heb goede hoop dat dit onderzoek ook daadwerkelijk op korte termijn kan leiden tot een klinische trial", aldus Jan Molenaar.

 

Heel blij met resultaat

Leontine Heisen: "Wij zijn heel blij met dit resultaat. Alle inspanningen van alle vrijwilligers en donateurs hebben er samen voor gezorgd dat dit effectieve onderzoek heeft plaatsgevonden met baanbrekend resultaat als gevolg."

 

Terug naar alle doorbraken