Villa Joep financiert nieuw onderzoek

24-07-2017

Afgelopen voorjaar heeft Villa Joep besloten een nieuw onderzoek te sponsoren: verbeterde anti-GD2 voor de behandeling van hoog risico neuroblastoom.
Een neuroblastoom is een tumor die uit kwaadaardige cellen van het zenuwstelsel bestaat. De overleving van kinderen met een hoog risico neuroblastoom is zeer slecht. Neuroblastoom tumoren worden in drie risicogroepen ingedeeld (laag, intermediair en hoog), op basis van leeftijd, uitbreiding van de ziekte en genetische veranderingen in de tumorcellen.
Op dit moment worden kinderen met een hoog-risico neuroblastoom met een intensieve therapie behandeld. Deze behandeling bestaat uit chemotherapie en chirurgie (operatief verwijderen van de tumor op de bijnier), en vaak ook bestraling. Recent is er een nieuw medicijn goedgekeurd, namelijk dinutuximab, een antistof die specifiek neuroblastoomcellen herkent en daarmee het immunsysteem aanzet tot vernietiging van de tumor. Dit medicijn wordt vanaf augustus 2016 ook in het Prinses Máxiima Centrum toegediend, als een van de weinige Europese centra die deze behandeling kunnen geven.
Echter, het is al bekend dat dit nieuwe medicijn ernstige bijwerkingen heeft. De patiënten krijgen zenuwpijnen vanwege ongewenste immuunactivatie op zenuwcellen. Onderzoekers in UMC Utrecht samen met kinderoncologen in het Princes Máxima Centrum willen nu een verbeterde versie van dit medicijn gaan maken en testen in een pilot studie.

Projectleiders: Jeanette Leusen, University Medical Centre Utrecht / Friederike Meyer-Wentrup, Prinses Máxima Center for Pediatric Oncology


Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven?

4x per jaar verschijnt de Villa Joep nieuwsbrief boordevol onderzoeksinformatie, achtergronden en nieuws over acties van onze stichting!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.