Ondernemers in de dop voor Villa Joep

13-02-2018

Donaties voor Villa Joep komen vaak uit hele bijzondere hoek. Een mooi voorbeeld is dat van het ‘bedrijf’ Favour Toys & Domestics. Een leerzaam project van vijf Havo-leerlingen uit Veenendaal. Zij verdienden met hun bedrijf ruim €800,- dat geheel is overgemaakt aan Villa Joep.


Vijf leerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) startten in het kader van een schoolproject een écht bedrijfje, genaamd Favour Toys & Domestics. Het doel van het project was om de in de praktijk kennis te maken met het ‘reilen en zeilen’ van een onderneming. Het tweede doel was de eventueel gemaakte winst te doneren aan een goed doel. Via een gesprek bij de kapper kwam Giovanni Bekker (jong-directeur van Favour) in contact met Villa Joep. De (handels)onderneming werd opgezet met de financiële ondersteuning van (45) ‘aandeelhouders’. De handelswaar bestond uit o.a. speelgoed, tostizakjes en ‘nietloze’ nietmachines.

Op 5 februari 2018 werden tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering de ervaringen gedeeld met de aanwezige aandeelhouders, de schoolbegeleiders en overige aanwezigen (waaronder Hans Vos van Villa Joep). Zo gaf directeur Giovanni aan dat hij ‘te lief’ was geweest voor zijn werknemers. Hij zag dat als een minpunt, hij had wat ‘harder’ moeten zijn, vond hij, om deadlines beter te kunnen handhaven.

Inkoper Tom vertelde over het voorraadbeheer en dat er hier en daar wel wat verschillen zijn geweest met de actuele artikelvoorraad en het bedrag ‘in kas’. Leermoment was om dit toch vooral zeer accuraat bij te houden.

Verkoper Freek vertelde over het marktonderzoek, de ‘omzet’ van 5 uur verkoop bij de lokale Albert Heijn (€ 17), de ondersteuning vanuit de Rotary en de deelname aan de kerstmarkt. Hij gaf aan ‘verkoop’ toch wel het leukste onderdeel te vinden van de onderneming.

Marketingmanager Merel gaf de zoektocht aan die werd ondernomen om Favour onder de aandacht te brengen, dat was beslist geen sinecure! Zelfs een betaalde Facebook-actie leverde (tegen verwachting) slecht 4 ‘likes’ op. Flyers waren te duur maar dankzij publicaties in de lokale kranten en ondersteuning vanuit het CLV kon enige naamsbekendheid worden gegenereerd. “Ik heb er veel van geleerd” voegde Merel er nog aan toe.

Zoals een nette onderneming betaamt, moest de zaak ook financieel onder controle worden gehouden. Dit nam Ilse voor haar rekening. Met het gestorte aandelenkapitaal (€ 690) werd uiteindelijk een bruto-winst van € 1.635,91 behaald, na aftrek van belasting, BTW-afdracht etc. kon er uiteindelijk een bedrag van € 828,40 worden uitgereikt aan VillaJoep.


Een mooi en leerzaam initiatief van het Christelijk Lyceum Veenendaal. Namens VillaJoep heel erg bedankt voor deze donatie. Al het geld (100%) wordt besteed aan het onderzoek naar neuroblastoomkanker.


Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven?

4x per jaar verschijnt de Villa Joep nieuwsbrief boordevol onderzoeksinformatie, achtergronden en nieuws over acties van onze stichting!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.