Onderzoekers vloggen en bloggen

18-04-2019 - In november 2018 ontving een onderzoeksteam van UMC Utrecht van Villa Joep een bijdrage voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker. Maar wat houdt neuroblastoom eigenlijk in? En wat voor onderzoek doet het team? Kinderoncoloog Max van Noesel en onderzoeker Stefan Nierkens maakten er een VLOG over. 

28-06-2018 - Toen ik me 2,5 jaar geleden in neuroblastoom ging verdiepen, was het confronterend om te zien dat er nog steeds geen optimale behandeling bestaat. Gelukkig kan ik met mijn achtergrond als biomedisch wetenschapper een steentje bijdragen aan het onderzoek.

Afweersysteem
Mijn naam is Celina Szanto en ik ben een PhD-student in de groep van Stefan Nierkens en Jaap Jan Boelens. Wij doen onderzoek naar de rol die het afweersysteem kan spelen bij het aanvallen van neuroblastoomcellen.
Het blijkt dat neuroblastoom zich erg goed kan verschuilen voor het afweersysteem. Mijn voorganger, Lotte Spel, heeft uitgezocht hoe dat werkt. Zij heeft moleculen aangetoond in neuroblastoomcellen die ervoor zorgen dat de tumor onzichtbaar blijft. Als we die moleculen remmen, wordt de vermomming opgeheven en kunnen gespecialiseerde afweercellen de kankercellen herkennen en vernietigen.

1.000 stoffen testen
Voor de voortzetting van dit project hebben we een onderzoeksbeurs verkregen van VillaJoep. Annelisa Cornel is per 1 mei als PhD-student aan dit project begonnen. Ze zal de komende tijd meer dan 1.000 stoffen testen op hun capaciteit om neuroblastomen zichtbaar te maken voor het afweersysteem. Door gebruik te maken van reeds bestaande medicijnen kan hopelijk een snelle vertaling naar de kliniek plaatsvinden. Het project doen we in samenwerking met Emmy Dolman en Jan Molenaar van het PMC-onderzoeksinstituut. Ondertussen onderzoek ik de cellen van het afweersysteem van kinderen die behandeld worden voor neuroblastoom. We kijken of de aanwezigheid en/of activiteit van de cellen wordt beïnvloedt door de behandeling die de kinderen ondergaan.
Door het afweersysteem weer sterker en de tumor beter zichtbaarte maken, hopen we bij te dragen aan een goede behandeling van neuroblastoom.

Foto: Annelisa Cornel (links) en Celina Szanto (rechts)

onderzoeksters-cornel-en-szanto.jpg

 

21-03-2018 - Onderzoekers aan het Center for Medical Genetics in Gent doen met financiele steun van Villa Joep onderzoek naar genen die de groei van neuroblastoom tumoren versnellen of juist vertragen. Daarbij maken zij tot nu toe gebruik van muizen. Om kosten te besparen en het onderzoek te kunnen uitbreiden, is het onderzoek met zebravisjes uitgebreid en zijn er geen muizen meer nodig. In hun VLOG laten zij zien hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

zebravissen.png

 

08-03-2018 - Neuroblastoomonderzoek beslaat een breed vakgebied. Onderzoek vindt op vele fronten plaats. Het team van Dr. André van Kuilenburg (AMC) en Dr. Lieve Tytgat (Prinses Máxima Centrum) doen onder andere onderzoek naar de aanwezigheid van zogenaamde catecholamines in de urine. Om de diagnose op neuroblastoom te verbeteren, vormen catecholamines een waardevol aanknopingspunt. In zijn recente VLOG neemt onderzoeker Iedan Verly u mee naar het lab en duikt in de wereld van de catecholamines.

onderzoeker-idan-verly-amc-vlog-maart-2018.jpg

28-01-2018 - Onderzoekers van de afdeling Onco Genomics van het AMC ontdekten eind 2017 een tweede celtype in neuroblastoom. In zijn VLOG vertelt Dr. Johan van Es over het belang van de ontdekking en de zoektocht naar nieuwe medicijnen.

amc-doorbraak(1).jpg

 


Op de hoogte blijven?

4x per jaar verschijnt de Villa Joep nieuwsbrief boordevol onderzoeksinformatie, achtergronden en nieuws over acties van onze stichting!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.