Het neuroblastoom is een tumor van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaat uit de zogenaamde neurale lijst in het zich ontwikkelende embryo. Het groeit uiteindelijk uit tot zenuwvezel-grensstrengen die langs de wervelkolom lopen van de hals tot aan het staartbeen. Het merg van de bijnieren vormt ook onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. De bijniermerg produceert hormonen zoals adrenaline (stress hormoon) en adrenaline-achtige stoffen.

Neuroblastomen kunnen overal in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, met een voorkeur voor de bijnieren. Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaan-ontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de zogenaamde embryonale tumoren.

Villa Joep investeert in vier categorieën onderzoek om het onderzoek naar neuroblastoom te versnellen en de kans op genezing te vergroten: fundamenteel gen-onderzoek, onderzoek naar antibodies (antilichamen), translationeel onderzoek naar epigenetische medicijnen en klinisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Alle donaties worden voor 100% geinvesteerd in onderzoek naar neuroblastoom. Sinds de start van Villa Joep hebben verschillende door ons gefinancierde onderzoeken voor belangrijke doorbraken gezorgd. De weg naar het einddoel - neuroblastoom de wereld uit - is nog lang en vergt een lange adem. Continu lopen er circa vijf verschillende onderzoeken in verschillende centra die door Villa Joep (mede) worden gefinancierd. Lees meer de lopende en afgesloten onderzoeken


Op de hoogte blijven?

4x per jaar verschijnt de Villa Joep nieuwsbrief boordevol onderzoeksinformatie, achtergronden en nieuws over acties van onze stichting!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.