Klinische studie BCL-2

Ondanks zware behandeling met chemotherapie en radiotherapie hebben kinderen met hoog stadium neuroblastoom tumoren nog steeds een lage overlevingskans van slechts 30% tot 40%. Een interessant medicijn is BCL-2, een eiwit dat een belangrijke rol speelt in het voorkomen van celdood en sterk verhoogd tot expressie komt in veel neuroblastoom tumoren.

 

Eerder heeft onze groep aangetoond dat de BCL-2-remmer venetoclax celdood bij tumoren kan veroorzaken. Behandeling van neuroblastoom tumoren in muizen met venetoclax resulteerde in een sterke remming van de tumorgroei. Na staken van de behandeling zagen we helaas dat de tumoren weer verder groeiden. Daarom hebben we vervolgens combinatietherapieën onderzocht, waarbij een tweede geneesmiddel het effect van de BCL-2 remmers versterkt of de resistentie van neuroblastoom kankercellen opheft. Dit project was gefinancierd door Villa Joep en heeft met succes geleid tot de identificatie van drie mogelijke combinatiestrategieën:

  1. Venetoclax-combinaties voor neuroblastoomtumoren met hoge BCL-2-expressie met aanvullende ALK-mutaties.
  2. Combinaties van venetoclax met MCL1 remmers om de ontwikkeling van resistentie tegen venetoclax te voorkomen.
  3. Combinatie van venetoclax en idasanutlin om venetoclax-resistent neuroblastoom opnieuw gevoelig te maken


In deze verlening van ons project ronden we de preklinische studies 1 en 2 af. We hopen dat deze combinaties uiteindelijk ook klinisch toegepast kunnen worden in (specifiek subgroepen van) patiënten die lijden aan neuroblastoom. Studie 3 is al afgerond, en op het moment wordt de gevonden combinatie van venetoclax en idasanutlin verder onderzocht in een klinische studie in neuroblastoompatiënten.

 

Projectgegevens

Onderzoek Klinische studie BCL-2
Onderzoeksleider(s) Dr. Jan Molenaar
Locatie Prinses Máxima Centrum (Utrecht) 
Gestart 2022
Looptijd 8 maanden