Neuroblastoom

Neuroblastoom is een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen zo'n 25 tot 30 kinderen per jaar deze diagnose. De meeste kinderen zijn jonger dan zes jaar.

 

Tumor in het sympathische zenuwstelsel

Een neuroblastoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in het sympatische (onwillekeurige) zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel stuurt van alles aan in ons lichaam. Als we schrikken of nerveus zijn zorgt het dat onze hartslag omhoog gaat en we sneller ademen. Het maakt dat we bijvoorbeeld gaan zweten, trillen, bleek worden, grote ogen opzetten en naar het toilet moeten. Neuroblastomen kunnen overal in het zenuwstelsel ontstaan (buik, borstholte, hals of het bekken), maar ze hebben een voorkeur voor de bijnieren. 

 

Het ontstaan van neuroblastomen

De exacte oorzaak hoe neuroblastomen ontstaan is helaas niet bekend. Op dit moment gaat men er vanuit dat er in de orgaanontwikkeling van de embryo iets mis gaat. Cellen delen zich op een bepaald moment en moeten daar vervolgens mee stoppen. Bij kinderen met een neuroblastoom delen de cellen zich wel, maar stoppen vervolgens niet met delen waardoor uit het normale zenuwweefsel een neuroblastoom ontstaat. De neuroblastomen behoren daarom tot de embryonale tumoren. 

 

Kans op genezing

De kans op genezing is afhankelijk van vele factoren, onder andere de grootte van de tumor, eventuele uitzaaiingen, maar ook de leeftijd van het kind. Baby's hebben vaak een betere overlevingskans dan oudere kinderen. Wanneer de neuroblastomen niet zijn uitgezaaid zijn de genezingskansen tussen de 70% en 90%. In sommige gevallen verdwijnt de neuroblastoom zelfs zonder behandeling. Zijn er wel uitzaaiingen of is de tumor agressief, dan is de overlevingskans een stuk lager; zo'n 30% tot 40%. 

 

Symptomen

Risicogroepen