Symptomen

De klachten die een kind heeft bij een neuroblastoom hangen sterk af van de plaats van de tumor. Een neuroblastoom hoeft geen klachten te geven, zeker als deze nog erg klein is. Op het moment dat de tumor groter wordt en druk uitoefent op andere organen, kunnen klachten ontstaan. 

 

Organen in de verdrukking

Een neuroblastoom is een tumor die snel kan groeien en daarmee ruimte nodig heeft. Afhankelijk van de plaats van de neuroblastoom komen organen in de verdrukking en kan dit leiden tot onder andere de volgende klachten:

  • Een neuroblastoom in de buik kan zorgen voor een opgezwollen buik. Een kind kan last hebben van buikpijn en misselijkheid. Veel kinderen hebben naast een bolle buik geen andere klachten.
  • Zit de tumor in het zenuwkanaal van de wervelkolom, dan kan het kind verlammingsverschijnselen hebben, zoals slechter lopen of moeite hebben met de ontlasting.
  • Een neuroblastoom in de hals veroorzaakt behalve een zwelling soms een hangend ooglid.

 

Omdat de tumor adrenaline-achtige stoffen aanmaakt, hebben sommige kinderen last van hoge bloeddruk, overmatig zweten en diarree. Ook eventuele uitzaaiingen kunnen klachten geven.

 

Risicogroepen

Wat is neuroblastoom?