Villa Joep financiert nieuw onderzoek Amsterdam UMC

30 oktober, 2020

Onder leiding van Prof. Dr. Rogier Versteeg en Dr. Johan van Nes, van het Amsterdam UMC start een nieuw door Villa Joep gefinancierd onderzoek naar de identificatie en het testen van geneesmiddelen, die de ontwikkeling van terugkeer bij neuroblastoom voorkomen. Maandag 5 oktober jl. vond de ondertekening plaats met Leontine Heisen en Ann Gummels, respectievelijk oprichtster en voorzitter van Villa Joep en Prof. Dr. Mark Kramer, lid Raad van Bestuur Amsterdam UMC en Prof. Dr. Rogier Versteeg van het Amsterdam UMC. Het onderzoek zal naar verwachting 4 jaar in beslag nemen en € 1.8 mio kosten. Halverwege de looptijd van het onderzoek zal een evaluatie plaatsvinden, waarbij hopelijk mooie tussentijdse resultaten geboekt zullen zijn.

 

 

Onderzoek naar terugkeer neuroblastoom

“Ons onderzoek richt zich op de vraag waarom neuroblastomen eerst goed reageren op chemotherapie, maar later als resistente ziekte terugkeren. Wij toonden eerder aan dat bijna elke neuroblastoom uit twee soorten tumorcellen bestaat. We noemen ze MES-cellen en ADRN-cellen. MES-cellen zijn veel beter bestand tegen chemotherapie dan ADRN-cellen. Onbehandelde neuroblastomen bestaan voornamelijk uit ADRN-cellen, met maar weinig MES-cellen. Na chemotherapie blijven vooral MES-cellen over”, aldus Van Nes. “Wij denken dat MES-cellen de chemotherapie overleven en later uitgroeien tot resistente tumoren. Het is daarom belangrijk geneesmiddelen te vinden die juist MES-cellen doden. Als we ADRN-cellen kunnen doden met chemotherapie en MES-cellen met nieuwe geneesmiddelen, zouden we kunnen voorkomen dat tumoren terugkeren.”

Naast de ADRN-cellen en de MES-cellen bestaat er wellicht een derde celtype. Op dit moment is de onderzoeksgroep van Versteeg en Van Nes zich hier verder in aan het verdiepen. Van Nes: “Het is ontzettend moeilijk om te begrijpen om welk celtype het hier gaat, maar het lijkt erop dat er nieuwe ontwikkelingen zijn. In het celtype lijken hele specifieke aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen te zitten. Dit geeft ons de mogelijkheid om heel gericht medicijnen te gaan testen.”

 

Hoger risico voor kinderen ouder dan 18 maanden

Neuroblastoom is een kindertumor die wordt veroorzaakt door woekering van bepaalde cellen in de bijnieren en het onderlichaam van jonge kinderen. Normaal horen deze cellen adrenaline te produceren. Neuroblastomen bij kinderen onder de 18 maanden kunnen uitstekend worden genezen. Neuroblastomen ontdekt bij kinderen ouder dan 18 maanden zijn echter zeer gevaarlijk, zeker als zij zijn uitgezaaid. Dit project gaat over deze gevaarlijke vorm van neuroblastoom. Deze tumoren reageren eerst vaak goed op chemotherapie. De tumoren verdwijnen meestal en het kind lijkt genezen te zijn. Helaas komt de tumor na verloop van tijd bij veel kinderen terug en reageert dan niet meer op chemotherapie. De tumor is resistent geworden tegen elke therapie en genezing is niet meer mogelijk.