Impuls voor internationale samenwerking

29 juni, 2021

Op korte termijn krijgt de samenwerking tussen Amerikaanse en Europese neuroblastoomonderzoekers een belangrijke impuls. In een speciale samenwerking tussen het Amerikaanse NANT-consortium voor vroeg-geneesmiddelenonderzoek en het Trial&Data centrum van het Prinses Máxima Centrum (het Máxima) zullen studies van Amerikaanse of Europese onderzoekers in beide continenten kunnen gaan lopen. Het Máxima fungeert daarin als Europese ‘hub’. Villa Joep financiert de aanstelling van een speciale Trial Manager in het Máxima.

 

“Waarom gebeurt dat al niet? Het lijkt zo logisch”, merkt Max van Noesel op over de nieuwe samenwerking. “Het is een reactie die ik regelmatig krijg. Wetenschappers willen het al langer, maar de wetgeving maakt het uitermate lastig.” Dat gaan we toch proberen op te lossen. Volgens Van Noesel, kinderoncoloog en voorzitter van de landelijke Ziektecommissie neuroblastoom, is het tijd om die barrières te doorbreken. “We zijn er al hard mee bezig geweest in het afgelopen jaar. De kinderoncologie is een relatief klein vakgebied. Je hebt elkaar nodig, samenwerking is essentieel. Als we in onderzoeken ook kinderen uit andere landen kunnen meenemen, gaat het veel sneller.”

 

Grote vooruitgang

De samenwerking wordt gecoördineerd in Los Angeles en Utrecht. Het Máxima wordt de ‘hub’ van waaruit de Amerikaanse studies in Europa worden uitgezet. Los Angeles heeft die rol in de Verenigde Staten voor Europese onderzoeken. “Zo organiseren we een consortium voor trans-Atlantische studies. We gaan elkaar beter leren kennen, intensief informatie delen en uiteindelijk zal het nieuwe onderzoeken opleveren. En dat is een grote vooruitgang.”


In de samenwerking zal gekeken worden welke studies het best in aanmerking komen of het meeste voorrang moeten krijgen. Op dit moment werken we aan de juridische samenwerkingscontracten en een gezamenlijke database. Villa Joep financiert de aanstelling van een Trial Manager in het Máxima, die een centrale rol krijgt in het samenwerkingsprogramma. “Villa Joep geeft de samenwerking hiermee een belangrijke impuls. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Het past in de denkwijze van Villa Joep om ook wetenschappers te verbinden en onderzoek te versnellen”, aldus Van Noesel.