Extra impuls in neuroblastoomonderzoek

14 oktober, 2021

Jan Molenaar en Max van Noesel, twee bekende namen voor wie het nieuws van Villa Joep geregeld volgt. Logisch, het zijn vooraanstaande en gedreven wetenschappers die zich al jaren bezighouden met onderzoek naar neuroblastoom. Villa Joep financierde menig onderzoeksprogramma van de twee en zij zijn ware ambassadeurs van het fonds. In het afgelopen jaar werden beiden aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Wij legden ze wat vragen voor.

 

Wat is de officiële titel van je aanstelling?

jan.pngJan Molenaar

Hoogleraar Precision Medicine in Pediatric Cancer bij het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht.


max.png

Max van Noesel

Professor of pediatric solid tumors aan het Prinses Máxima Centrum. 

 

Kun je kort aangeven wat je wilt bereiken?

Jan Molenaar: “Ik wil echt nieuwe therapieën voor kinderen met kanker gaan ontwikkelen. Nieuwe medicijnen voor kinderkanker komen nog altijd vaak voort uit de volwassen oncologie. Zo’n driekwart van de moleculaire veranderingen bij volwassen kanker bestaat niet bij kinderkanker en andersom: er is maar een kwart aan overlap. Kinderkanker is dus fundamenteel anders. Door je voor kinderkanker te beperken tot medicijnen die voor volwassenen gemaakt zijn, ga je voorbij aan mogelijke nieuwe behandelingen.”
 
Max van Noesel: “Ik ga bijdragen aan de ontwikkeling van Theranostics bij kinderen met kanker. Theranostics (Therapie & Diagnostics) koppelt radioactieve isotopen aan tumorcellen voor beeldvorming of therapie. Er is al een belangrijk voorbeeld waarbij radioactieve isotopen van Jodium gebruikt worden. Er zijn veel andere vormen van Theranostics mogelijk en we gaan dit ontwikkelen voor neuroblastoompatiëntjes en andere vormen van kinderkanker.
Daarnaast ben ik betrokken bij belangrijke andere onderzoeksactiviteiten. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van immunotherapie, vroeg geneesmiddelenonderzoek, inclusief fase 1 en 2 klinische studies met nieuwe medicijnen en de daarmee samenhangende internationale samenwerking.
 

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk?

Jan Molenaar: “We richten ons op het ontwikkelen van therapie op maat voor elk kind met kanker. Daarvoor maken we een vertaalslag van fundamentele biologie naar nieuwe behandelingen. In het Prinses Máxima Centrum kunnen we inmiddels in korte tijd heel veel mogelijke kandidaat-medicijnen testen om te kijken of ze effect hebben op bepaalde genetische of moleculaire zwaktes van een tumor. Daarnaast gaan we met het departement farmaceutische wetenschappen aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die specifiek gericht zijn tegen de afwijkingen in kinderkanker.”
 
Max van Noesel: “Hopelijk gaat dit alles bijdragen aan het ontwerpen van nieuwe typen scans en nieuwe therapie voor kinderen met kanker, neuroblastoom in het bijzonder.
 

Waarin gaat jouw hoogleraarschap het verschil maken?

Jan Molenaar: “Met mijn hoogleraarschap kan ik het verband tussen de farmaceutische wetenschappen en het Máxima neerzetten, waar collega-onderzoekers in beide organisaties dan op aan kunnen sluiten. Met name de uitwisseling van technieken en kennis gaat ons verder brengen in de zoektocht naar nieuwe therapieën voor kinderkanker.”
 
Max van Noesel: “Ik hoop hiermee een impact te kunnen maken, samen met de verschillende research en klinische teams in het Prinses Máxima Centrum en binnen internationale samenwerking."