Loop voor Lucas: uitstel is zeker geen afstel

27 december, 2021

Eind april 2021 zou Mark Gerdes zijn wandelschoenen aantrekken om naar het Sauerland te lopen om geld in te zamelen voor Villa Joep. Corona gooide roet in het eten. Nu staat de trip voor 2022 in de kalender, zelfde week, zelfde route, zelfde groep. In de tussentijd loopt de inzameling gewoon door. De teller gaat richting de € 30.000.

 

LucasIn 2019 overleed Lucas, het zoontje van Mark en Sandra, aan neuroblastoom. Tijdens de behandeling in het Prinses Máxima Centrum werd er in hun dorp Barger Oosterveld al geld ingezameld voor Villa Joep. Carnavalsvereniging ‘De Zeskante Steen’ haalde – hoe kan het anders - € 1.111,11 op. Het liet zien hoe het dorp meteen meeleefde met Lucas en zijn familie. Na het overlijden besloot Mark al snel dat hij meer wilde doen voor het onderzoek naar neuroblastoom. Het werd een sponsorwandeling van 270 kilometer naar zijn geliefde Sauerland.

 

Geen sportmannen

Hij besprak zijn plan met een kameraad en die zei meteen: ‘ik doe mee’. Gevolgd door een neef, een zwager en een vriend. Het plan kreeg vorm, de trainingen werden gestart. “We gaan er 10 dagen over doen. We zijn geen grote sportmannen en het moet natuurlijk vooral ook leuk zijn. De eerste dagen wandelen we ruim 30 kilometer per dag om later als het in Duitsland heuvelachtig en ook onverhard wordt, wat rustiger aan te kunnen doen.”

 

Hechte gemeenschap

Hun voorgenomen wandeltocht bracht meteen ook anderen in beweging. “We wonen in een boeren gehucht met 3.500 inwoners. Bijna iedereen kent elkaar. Nadat ik een donatiepagina had aangemaakt en die op Facebook had gedeeld, stroomden de bedragen binnen. In de eerste week zaten we al op € 8.000, waarvan bijna € 6.000 van dorpsgenoten.” Het toont de sterke onderlinge band in het dorp die ook zichtbaar werd in de vele acties die werden opgezet. Het plaatselijke dameskoor zong voor ruim € 1.000 bijeen. Het fietsteam van J&R Foodservice organiseerde de Rit voor Lucas, 200 kilometer dwars door Drenthe, en haalde € 3.300 op. Voetbalclub V.V. SVBO organiseerde een bingo, goed voor €3.500. Anderen verkochten boeken. Een damesmodezaak doneerde 10% van de Black Friday omzet voor de Loop voor Lucas. “Ik ken de eigenaar niet eens”, constateert Mark. “Trots ben ik ook op mijn nichtjes die voor € 300 aan zelfgemaakte armbandjes verkochten.”

Mark hoopt in de aanloop naar de wandeltocht in april nog wat acties te kunnen ontwikkelen. “Er lopen nog acties en we hebben nog genoeg ideeën. Inmiddels is er al bijna € 30.000 overgemaakt op de speciale donatiepagina. “Het dubbele van wat ik als doel had gesteld.”