Onderzoek met zebravisjes afgerond

15 juni, 2020

In het Universitair Ziekenhuis in Gent heeft de onderzoeksgroep van prof. Frank Speleman en dr. Katleen de Preter onderzoek gedaan in zebravisjes met neuroblastoom. Centrale vragen waren: welke genen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van een neuroblastoom en hoe beïnvloeden de genen elkaar? Daarmee is het mogelijk dat het ene gen het andere gen 'aanzet' of juist 'uitzet'. Er is dan sprake van een kettingreactie (een 'pathway'). Genen kunnen ook kapot zijn (genmutatie) waardoor ze meer of minder actief zijn en zo de kettingreactie verstoren. Door mutaties worden verschillende genetische paden bewandeld en dit draagt bij tot verschillende verschijningsvormen van neuroblastoom, waarbij de ene vorm agressiever is dan de andere.

 

Het fundamentele onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de factoren die een rol spelen bij het aan- en uitzetten van genen bij neuroblastoom. Een gecombineerde behandeling met remmers van deze genen heeft laten zien dat het effect heeft op de celdeling en dus de levensvatbaarheid van de neuroblastoomcel. Dit effect is groter dan de som van de effecten van een enkele remmer. In toekomstig onderzoek, bij zebravissen met neuroblastoom als model, zullen de moleculaire mechanismes verder worden ontrafeld om zo doelgericht nieuwe wegen tot neuroblastoom-remmende medicijnen te ontdekken.

 

Details 'Gent-ondezoek'

Het Gent-onderzoek heeft totaal 5 jaar geduurd en heeft geleid tot 14 wetenschappelijke publicaties, 3 prijzen voor beste presentaties op nationale en internationale congressen, 3 promotie onderzoeken en een mini-symposium georganiseerd door de Speleman-Groep in Gent met als key-note sprekers de vooraanstaande onderzoekers Hermann Rohrer (Frankfurt, Duitsland) en Igor Adameyko (Wenen, Oostenrijk) en ‘invited speakers’ Stephen Roberts (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA), Jan Molenaar (PMC, Utrecht, Nederland) en Sofie Mohlin (Lund, Zweden).