20 jaar Villa Joep

05 april, 2023

Villa Joep maakt in oktober dit jaar al 20 jaar lang het belangrijke onderzoek naar neuroblastoom mogelijk. In al deze jaren is er veel gebeurd. We hebben niet alleen meer dan 25 wetenschappelijke onderzoeken in diverse onderzoeksinstellingen mogelijk gemaakt. We stonden zeker in onze 'beginjaren' heel veel ouders bij bij het opzetten van de zogenaamde 'één-patient-stichtingen' voor de behandeling in Amerika. Daarnaast organiseerden we de afgelopen 15 jaar de Villa Joep-familiedagen.

We zien dat het onderzoek naar neuroblastoom grote stappen heeft gezet. Twintig jaar geleden was bijna al het neuroblastoomonderzoek fundamenteel onderzoek. Door de kennis die daarbij werd opgedaan konden een aantal onderzoeken doorschuiven naar meer translationeel onderzoek: het onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe therapieën. Een aantal onderzoeken zijn inmiddels doorgeschoven naar de fase waarin wij ze natuurlijk graag zien: de pré-klinische en klinische fase. Dit is ook het type onderzoek dat het meeste geld en ook tijd kost.  

 

Neuroblastoom blijft achter

In 2003 - het jaar dat Villa Joep is opgericht - was er de hoop dat binnen 10 jaar de overlevingskansen van kinderen met neuroblastoom flink gestegen zouden zijn. Dat was tenslotte met heel veel andere vormen van kinderkanker ook het geval. Helaas blijkt neuroblastoom hierin achter te blijven. Het werk van Villa Joep is daarom nog altijd heel hard nodig. Immers, kinderen met neuroblastoom doen niet mee met de alsmaar stijgende gemiddelde overlevingskans van kinderen met kanker, nu 83%.

Alleen nóg meer wetenschappelijk onderzoek zal het verschil kunnen maken. Daarom roepen wij dit jaar iedereen op om vaste donateur te worden voor tenminste € 20 per jaar, of als dat mogelijk is per maand zodat ook de kansen voor kinderen met neuroblastoom eindelijk kunnen gaan toenemen. Alleen met de hulp van waardevolle donateurs zal het ons lukken neuroblastoom te verslaan, help jij mee?