Onderzoek geneesmiddelen ter voorkoming relapse

Neuroblastoom is een kindertumor die wordt veroorzaakt door woekering van bepaalde cellen in de bijnieren en het onderlichaam van jonge kinderen. Normaal horen deze cellen adrenaline te produceren. Neuroblastomen die ontdekt worden bij kinderen onder de 18 maanden kunnen uitstekend worden genezen. Neuroblastomen ontdekt bij kinderen ouder dan 18 maanden zijn echter erg gevaarlijk. Dit project gaat over deze gevaarlijke vorm van neuroblastoom. Het onderzoek wordt geleid door Prof. Dr. Rogier Versteeg en Dr. Johan van Nes van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

 

Deze tumoren reageren eerst heel goed op chemotherapie. De tumoren verdwijnen meestal en het kind lijkt genezen te zijn. Helaas komt de tumor bij veel kinderen na verloop van tijd terug en reageert dan niet meer op chemotherapie. De tumor is resistent geworden tegen elke therapie en genezing is niet meer mogelijk. De afgelopen 25 jaar is maar weinig vooruitgang geboekt in de genezing van deze tumoren. Er is veel onderzoek gedaan, maar een doorbraak in genezing bleef vooralsnog uit. 

 

Onderzoek

Ons onderzoek richt zich op de vraag waarom neuroblastomen eerst goed reageren op chemotherapie, maar later als resistente ziekte terugkeren. Wij toonden eerder dat bijna elke neuroblastoom uit twee soorten tumorcellen bestaat. We noemen ze MES-cellen en ADRN-cellen. MES-cellen zijn veel beter bestand tegen chemotherapie dan ADRN-cellen. Onbehandelde neuroblastomen bestaan voornamelijk uit ADRN-cellen, met maar weinig MES-cellen. Na chemotherapie blijven vooral MES-cellen over.

 

Doel

Wij denken dat MES-cellen de chemotherapie overleven en later uitgroeien tot resistente tumoren. Het is daarom belangrijk geneesmiddelen te vinden die juist MES-cellen doden. 

 

Projectgegevens 

Onderzoek Identificatie en testen van geneesmiddelen ter voorkoming relapse neuroblastoom
Onderzoekleider(s) Prof. dr. Rogier Versteeg & dr. Johan van Nes
Locatie Amsterdam UMC, locatie AMC
Gestart 2020
Looptijd 2 jaar
Kosten € 908.567

 

Terug naar alle lopende onderzoeken