Optimalisatie neuroblastoom resectie door fluorescentie geleide chirurgie

Villa Joep steunt onderzoek waarbij de mogelijkheden van zogeheten ‘fluorescentie-geleide chirurgie’ bij neuroblastoom wordt onderzocht. Het onderzoeksproject staat onder leiding van prof. dr. Marc Wijnen en dr. Anne Rios.

 

De operatie van de primaire neuroblastoomtumor is een lastige klus voor de kinderchirurg. Eén van de dingen die deze operatie zo lastig maakt, is dat het niet altijd even goed te zien is waar de tumor eindigt en gezond weefsel begint. Het is natuurlijk belangrijk dat de tumor nagenoeg geheel wordt verwijderd. Maar het is daarbij ook belangrijk dat er niet onbedoeld gezond weefsel wordt verwijderd. Fluorescentie-geleide chirurgie is een nieuwe techniek die de chirurg in staat stelt tijdens de operatie kwaadaardig en goedaardig weefsel te onderscheiden.

 

Hoe wordt dit onderzoeks project uitgevoerd?

Het onderzoeksproject van Wijnen en Rios valt uiteen in drie sub-projecten:

  1. In Leiden (LUMC+) zal in samenwerking met dr. Alexander Vahrmeijer in een diermodel worden onderzocht of neuroblastoom met verschillende fluorescerende contrastmiddelen zichtbaar kan worden gemaakt.
  2. In het Prinses Máxima Centrum, samenwerkend met dr. Jan Molenaar, wordt naar het optimale contrastmiddel voor verschillende typen in het lab gekweekte mini-neuroblastomen gezocht.
  3. Tot slot zal in muizen worden getest of met de eerder gevonden fluorescerende contrastmiddelen een neuroblastoom daadwerkelijk te onderscheiden is.

 

Wat levert dit onderzoek op?

Het doel van dit project is om te werken aan een methode (of protocol) om straks voor elke neuroblastoompatiënt het optimale fluorescerende contrastmiddel te identificeren dat kan worden gebruikt bij de operatie van die patiënt. Bij de operatie licht dan de tumor op, maar het gezonde omringende weefsel niet.

 

In de pers

Op maandag 17 december 2018 besteedde RTL Nieuws aandacht aan het onderzoek door middel van onder andere onderstaande video waarin een korte, duidelijk uitleg wordt gegeven over het onderzoek. 

 

Projectgegevens 

Onderzoek Optimizing neuroblastoma resection using fluorescence-guided surgery
Onderzoekleider(s) Prof. dr. Marc Wijnen & dr. Anne Rios
Locatie Prinses Máxima Centrum
Gestart 1 augustus 2018
Looptijd 4 jaar
Kosten € 492.751