Ferenc Vermaas*

Het begon allemaal met de wintersport in 2005 Ferenc had veel buikpijn en wilde helemaal niet meer lopen het werd op den duur zo erg dat we in Oostenrijk een paar keer naar de dokter zijn geweest. Na allerlei onderzoeken konden ze maar niets vinden en de laatste nacht was het zo erg dat we in de auto zijn gestapt en in het eerste beste ziekenhuis in Nederland zijn binnen gegaan. Na wat onderzoeken kwam er uit dat hij wat was uitgedroogd, en na 2 dagen mochten we weer naar huis.

 

Zo zijn we zes weken bezig geweest ontelbare keren naar de huisarts, de ene naar de andere antibiotica tot het echt niet meer ging toen zijn we naar het ziekenhuis gegaan met de mededeling we gaan hier niet meer weg tot we weten wat hij heeft. Op 1 April 2005 werden we doorgestuurd naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar kwamen we in een hele andere wereld terecht, er werd ook gelijk verteld dat hij een vorm van kanker had maar ze wisten nog niet welke. Een paar dagen later kreeg hij de MIBG scan en daarna moesten we gelijk naar de oncoloog die had de uitslag al, een Neuroblastoom stadium 4 met uitzaaiingen in de botten in heel het lichaam van hoofd tot teen, overlevingskans 20% Je wereld stort in maar je komt ook gelijk in de intercity en die blijft maar door denderen.

Na 1 jaar behandelingen was hij schoon, en nu mocht het echt niet terugkomen want dan was er niets meer aan te doen was ons verteld. Maar het ergste gebeurde na 1 jaar was de Neuroblastoom weer terug, en weer negen chemokuren van 1 week, het ging allemaal goed maar ook nadat hij hier weer 1 jaar van schoon in geweest kwam het toch weer terug. Iedere keer weer één plekje dan in het been, heup, hoofd ga zo maar door iedere keer weer bestralen maar het ene was weg en ergens anders zat het weer.

Toen het in januari 2010 weer op meerdere plaatsen zat mocht hij deelnemen aan een nieuwe studie de 'Totemstudie' hij heeft 12 kuren gehad en na kuur 5 was alles weer weg en in december 2010 was hij klaar. En toen kwam de immunotherapie in Amerika dat wilden wij ook dat Ferenc dat ging krijgen al onze hoop daar op gevestigd, Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden maar hij kwam er niet voor in aanmerking we hebben van alles geprobeerd maar hij zat niet in het standaard protocol van behandeling en hij werd gewoon niet aangenomen een hele grote domper voor ons. In april van dit jaar zat er al weer een plek in zijn hoofd het houd gewoon niet op, we kwamen bij de oncoloog en die zei gelijk ik heb Ferenc aangemeld in Amerika, wij helemaal verbaasd hoe kan dat nou hij kwam er toch niet voor in aanmerking.

Maar er is nu een Fase 2 studie gestart van de immunotherapie voor kinderen met een recidief Neuroblastoom. We kunnen nu ieder moment een datum krijgen dat we daar moeten zijn en tot die tijd krijgt Ferenc weer de Totemchemo. Het is ongelofelijk wat hij allemaal al gehad heeft, hij kan met iedereen lezen en schrijven in het ziekenhuis het is zijn 2e leven, hij is een brok energie, altijd positief en voetbal is zijn lust en zijn leven.

 

Frank en Marina Vermaas
Oktober 2011

 

Ferenc Vermaas*

 

Terug naar alle Helden