Lenthe Sophie Boxum*

Op vrijdag 28 november 2008 werden wij trotste ouders van een prachtige dochter: Lenthe. Wat waren we trots en dankbaar voor dit mooie meisje. Maar ons geluk werd helaas woest verstoort… In mei 2009 begint Lenthe van tijd tot tijd te spugen. De huisarts denkt eerst aan een oorontsteking. Antibiotica helpt helaas niet en op donderdag 18 juni 2009 wordt Lenthe met uitdrogingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis in Meppel. In het ziekenhuis vermoeden de artsen dat Lenthe een buikgriepvirus heeft en voor het weekend weer thuis zal zijn.

Maar niets is minder waar. De gezondheid van Lenthe holt hard achteruit. Lenthe wordt vervolgens opnieuw onderzocht en de artsen voelen wat in haar buikje. Een echo volgt en voor we het wisten zaten we in de ambulance richting het UMC Groningen. Het is dan intussen vrijdagmiddag 26 juni. Diezelfde middag ontfermen verschillende artsen zich over de gezondheid van Lenthe. Het ziet er helaas niet goed uit: er zit niet alleen een tumor in haar buikje maar ook in haar longen, hoofd en beentje. Een paar dagen later krijgen we de diagnose. Lenthe heeft kanker: neuroblastoom stadium 4. Zo onwerkelijk: een klein meisje van nog maar 6 maanden oud, altijd vrolijk en opgewekt! En binnen een paar weken was alles anders. Haar leven hing aan een zijden draadje, ze was ineens doodziek en had heel veel pijn.

Nadat we het overweldigende nieuws een plekje hadden gegeven, kwam direct de strijdlust in ons beiden naar boven. Want als iemand de strijd kon winnen, zou dat zeker onze dochter Lenthe zijn. En zo begonnen we aan de eerste kuur. Helaas na 3 chemokuren begon Lenthe opnieuw te spugen en de tumoren in haar hoofd begonnen ook weer te groeien. Op 27 augustus komt de uitslag van de biopsie, de uitslag is niet goed, het zogeheten N-myg-gen is aanwezig. Haar ziekte is helaas agressiever dan aanvankelijk werd gedacht. Een intensieve behandeling met stamcelteruggave is nodig. Zwaardere kuren volgen. Lenthe wordt in oktober geopereerd en haar bijnier wordt verwijderd. De zogeheten mega kuur doorstaat Lenthe dapper zonder al te veel complicaties en zo vieren we de kerst onverwachts toch thuis.

In februari 2010 worden we via het UMCG op de hoogte gebracht van een nieuwe therapie in de VS. Deze behandeling zou Lenthe 20% meer overlevingskansen geven. Nadat alles voor de reis geregeld was, paspoorten, financiën, verblijf, etc. kregen we helaas te horen dat Lenthe niet in het protocol van het Philadelphia ziekenhuis paste. De reis ging niet door. Op 3 september 2010 is Lenthe helemaal klaar met de behandeling. Onze dappere meid heeft geen kuur gemist. Lenthe is weer een vrolijke opgewekte meid. En ondanks alle ziekenhuis opnames had ze inmiddels zelf leren lopen en praatjes voor tien. Nu moest de tijd het leren: zou ze ‘schoon’ blijven?

Helaas kreeg Lenthe op 1 oktober 2010 opnieuw klachten. Onderzoeken gaven duidelijkheid, en onze nachtmerrie werd werkelijkheid: de ziekte was weer terug. We hebben nog een paar mooie weken met haar gehad. Helaas veel te kort. Na een strijd van 1,5 jaar hebben we ons vrolijke, lieve, meisje aan de Here terug moeten geven. Op vrijdag 12 november is Lenthe op (bijna) 2-jarige leeftijd thuis overleden. 
 
Lieve Lenthe voor altijd in ons hart.

Jan en Petra Boxum
November 2020

 

Lenthe Boxum

 

Terug naar alle Helden