Wessel Boogerd*

In december ’16 wordt er bij Wessel de diagnose neuroblastoom gesteld. Hij is op dat moment 5 maanden en slechts stevig verkouden. Min of meer bij toeval wordt de tumor in zijn bijnier met diverse uitzaaiingen ontdekt. De neuroblastoom wordt bij diagnose gekwalificeerd in stadium 4S (of MS). Concreet betekent dit dat Wessel onder zeer strenge controle blijft van de oncoloog, maar niet direct behandeld hoeft te worden simpelweg omdat er in dit stadium een kans bestaat dat de tumoren door het lichaam zelf worden ‘opgeruimd’. We komen terecht in de zogenaamde ‘wait-and-see’ fase. Een welliswaar spannende fase, maar wel een fase die op dat moment de voorkeur verdient boven chemo’s.

 

In juni ’17 worden er na een half jaar een stabiel beeld te hebben gezien, verdere uitzaaiingen geconstateerd. Daarmee komt de neuroblastoom bij Wessel in stadium 4 terecht en worden de chemo-behandelingen direct gestart.

Na de eerste vier kuren blijkt dat de chemo te weinig effect heeft op de tumoren. Een ander type chemo wordt ingezet. Ook dit type chemo heeft helaas te weinig effect. Hoewel Wessel alle chemo-behandelingen goed doorstaat, reageren de tumoren helaas onvoldoende.

In november ’17 wijzigt daarmee de diagnose: de neuroblastoom bij Wessel is ‘refractair’. Een heftig bericht. Onze Wessel is dan nog geen 1,5 jaar... Niets doen is echter geen optie, zeker omdat de conditie van Wessel goed is.

Een nieuwe fase van behandeling breekt vervolgens aan. Wessel start in december ’17 met de zogenaamde BEACON-studie. Het doel is om snelle ziekte voortgang te verminderen, de tumoren te stabiliseren en deze in het gunstigste geval af te laten nemen. De tumoren blijven – met de chemo-combinatie die Wessel in deze studie krijgt – bijna een jaar lang stabiel.

In november ’18 blijkt de primaire tumor echter substantieel vergroot en wordt er een nieuwe uitzaaiing geconstateerd. De neuroblastoom is ongelooflijk agressief. Op zaterdag 15 december 2018 is onze lieve Wessel overleden.

Wessel was vrolijk, innemend, enthousiast, liefdevol, levenslustig, ondeugend, uniek… In korte tijd heeft hij zoveel aan ons gegeven. Wij zijn daarom ook dankbaar voor zijn bijzondere leven. Wessel was voor ons meer dan een wonder.

 

Maurice & Mari-Elze Boogerd

 

Wessel Boogerd

 

Terug naar alle Helden