Update onderzoek Marc Wijnen & Anne Rios

28 december, 2020

Villa Joep steunt onderzoek waar gezocht wordt naar contrastmiddelen voor fluorescentie geleide chirurgie in patiënten met neuroblastoom. Het onderzoeksproject staat onder leiding van prof. dr. Marc Wijnen en dr. Anne Rios.

In dit onderzoek zijn onlangs belangrijke resultaten geboekt en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. In samenwerking met dr. Alexander Vahrmeijer in Leiden, is het eerste fluorescerende middel aangetoond dat gebruikt zou kunnen worden om neuroblastoomweefsel beter zichtbaar te maken tijdens de operatie.

 

In samenwerking met dr. Alexander Vahrmeijer in Leiden, is het eerste fluorescerende middel aangetoond dat gebruikt zou kunnen worden om neuroblastoomweefsel beter zichtbaar te maken tijdens de operatie.

 
Arts-onderzoeker; Lianne Wellens, heeft onder begeleiding van dr. Marc Wijnen en dr. Anne Rios in het Prinses Máxima Center en in samenwerking met Marion Deken van de onderzoeksgroep van dr. Alexander Vahrmeijer, gezocht naar een geschikt eiwit op neuroblastoom om aan te kleuren voor fluorescentie geleide chirurgie. Ze stuitte daarbij op het eiwit GD2 dat verhoogt tot expressie komt op neuroblastoom en waarvoor zelfs al een antilichaam ontwikkeld is dat specifiek aan dit molecuul bindt.

 
Lianne en Marion hebben gekeken of ditzelfde antilichaam (anti-GD2) gekoppeld kan worden aan een fluorescerende middel (IRDye800CW) om zo specifiek neuroblastoom tumor aan te kleuren. Dit bleek inderdaad het geval. Het zogenaamde; anti-GD2-IRDye800CW, gaf een kleurtje aan cellen afkomstig van neuroblastoom tumorweefsel, maar niet aan andere cellen, bijvoorbeeld afkomstig uit de darm. Nog belangrijker; anti-GD2-IRDye800CW kleurde ook de in het lab gekweekte mini-neuroblastomen van dr. Jan Molenaar aan. Om te kijken of dit nieuwe middel ook nuttig kan zijn tijdens de operatie van neuroblastoomtumor, gingen Lianne en Marion nog een stapje verder. Ze plaatsen de in het lab gekweekte mini-neuroblastomen in muizen en lieten ze uitgroeien tot tumoren. Vervolgens werden de muizen geïnjecteerd met anti-GD2-IRDye800CW en gekeken of met behulp van dit fluorescerende middel en een speciale camera de tumor opgelicht kon worden. Dit bleek inderdaad het geval en zorgde ervoor dat de tumor goed te onderscheiden was van gezond weefsel en daardoor makkelijk te verwijderen.
 
Lianne Wellens: “We zijn ontzettend enthousiast over de resultaten, omdat we denken dat anti-GD2-IRDye800CW in de toekomst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de behandeling van kinderen met neuroblastoom. Het onderzoek is tot nu toe met in het lab gekweekte mini-neuroblastomen en in muizen uitgevoerd. Een volgende stap is het bevestigen van ons onderzoek in patiënten”

  

Meer informatie over dit onderzoek

 

- Ellen Wehrens, PhD | Scientific Writer Rios group