Donatie naar Amerikaans-Nederlandse samenwerking

28 december, 2021

Een bijzonder moment in het Prinses Máxima Centrum. Op vrijdag 12 november 2021 mocht Leontine Heisen een cheque van € 10.000 in ontvangst nemen uit handen van Stichting Roparun en team 12 - Vicoma Consultancy & Engineering.

Team 12 - Vicoma Consultancy & Engineering vroeg Stichting Roparun een donatie te doen aan Villa Joep. De teamleden vonden de donatie aan Villa Joep belangrijk, nadat bekend werd dat het zoontje (2,5 jaar) van Vicoma-collega Chris lijdt aan neuroblastoom. “We vroegen Stichting Roparun om te kijken of dit doel ondersteuning kon krijgen. Het kwam ineens zo dichtbij. Gelukkig kregen we snel een positieve reactie”, zegt teamcaptain Rudy van der Kolk.

 

Internationale samenwerking

Een donatie van € 6.000 werd toegezegd. De directie van Vicoma, het bedrijf waar de teamleden werken, besloot het bedrag te verhogen tot € 10.000. Leontine nam de cheque in ontvangst.

Ze legt uit wat er met het geld gaat gebeuren: “Het Prinses Máxima Centrum ondersteunen wij als Villa Joep vaak. We kregen het verzoek voor een bijdrage om samenwerking mogelijk te maken tussen Amerikaanse-Europese klinische studies: het NANT-consortium. De donatie van Vicoma en Stichting Roparun helpt hier enorm bij!” Volgens Leontine is het belangrijk dat er meer internationale samenwerking komt bij experimentele therapieën bij kinderen met neuroblastoom. “Door samen te werken in het NANT-consortium kunnen Nederlandse patiëntjes nu gaan meedoen met de studies die op dit moment niet toegankelijk voor hen zijn. Dat maakt de controlegroep groter voor deze studies en de onderzoeksresultaten kunnen breder worden gedeeld. De resultaten worden betrouwbaarder. Hierdoor kan de kwaliteit van leven van kinderen die lijden aan neuroblastoom verbeterd worden en genezingskansen stijgen.”

 

Voldaan gevoel

“We waren ontzettend verrast dat we een bijdrage van Stichting Roparun en Team 12 kregen. We kenden het team nog niet, maar de bijdrage was voor hen zo logisch door het verhaal van Chris en zijn zoontje. Er is de afgelopen jaren zoveel onderzoek gedaan naar neuroblastoom. We hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan ons definitieve doel: genezing”, aldus Leontine.
Vrijdag 12 november werd de cheque uitgereikt door Team 12 aan Villa Joep. Vicoma-collega Chris, zijn zoontje Zeb en zijn vrouw waren daarbij aanwezig. “Dat was een heel beladen moment. Zeb had een goede dag. We kregen een rondleiding in het ziekenhuis en hebben de cheque uitgereikt. We vinden het fijn dat Stichting Roparun zo flexibel was. Doneren aan een collega, wat we in feite hebben gedaan, geeft zo’n voldaan gevoel”, aldus Rudy van der Kolk van Team 12.

 

Donatie Vicoma aan allen

 

Nant-project

De neuroblastoma-groep van het Máxima is een samenwerking gestart met het Amerikaanse NANT consortium. Het NANT (New Approaches to Neuroblastoma Therapy) consortium is een Amerikaans initiatief om door samenwerking sneller en meer vroeg-klinische studies in neuroblastoom te bewerkstelligen.

Het is een wens van NANT om vroege medicijn studies ook in Europese centra te kunnen starten om sneller voortgang te boeken. Ook wensen zij Europese studies in Amerikaanse centra te kunnen bieden. Het Prinses Máxima Centrum verwacht deze functie als Europees NANT-centrum goed te kunnen vervullen, mede dankzij de ambitieuze neuroblastoom groep, een professioneel Trial&Data centrum (TDC) en de status van het Máxima als één van de Europese ITCC (Innovative Therapies for Children with Cancer) centra.

Het doel van de overeenkomst is een trans-Atlantische samenwerking op te zetten waarin het Máxima studies vanuit Europa kan aanbieden aan de NANT-centra in de VS en de NANT-studies geïmplementeerd kunnen worden in meerdere Europese centra. Het Prinses Máxima Centrum heeft een financieringsaanvraag ingediend bij Villa Joep om een coördinator te kunnen aannemen die de samenwerking tot uitvoering kan helpen brengen. Mede door de bijdrage van Stichting Roparun en team 12 – Vicoma Consultancy & Engineering aan Villa Joep kan dit NANT-project worden ingevuld.