Combinatie van twee medicijnen maakt mogelijk verschil in strijd tegen neuroblastoom

18 juli, 2022

De combinatie van twee medicijnen lijkt zeer goede resultaten af te werpen bij de behandeling van neuroblastoom. Onderzoekers van de Universiteit van Gent hebben dat ontdekt. De sleutel tot de nieuwe behandeling ligt bij een bestaand medicijn: Triapine.

Het onderzoekswerk rond de nieuwe behandeling ontving belangrijke support via Villa Joep (met name de zebravis modeling component). De studie betekent een potentiële stap vooruit in de behandeling van neuroblastoom. 

 

Nieuwe behandelingsstrategie bij kinderen

Triapine heeft een remmend effect op de productie van DNA-bouwstenen, waardoor de cellen van de tumor extra gevoelig worden voor een ander medicijn: Prexasertib. De neuroblastoomcellen reageren heel sterk op de combinatie van Triapine en Prexasertib, zelfs bij lage concentraties en zowel in celkweek als bij dierproeven. Er wordt daarom gewerkt aan een Europese samenwerking om de nieuwe behandelingsstrategie te evalueren bij kinderen met neuroblastoom. Ook andere typen kinderkanker kunnen in de toekomst mogelijk beter behandeld worden met het middel.

Een consortium van Gentse onderzoekers zal met innovatieve technologie tevens nagaan wat de impact is van deze combinatie behandeling op de immuunreactie van de patiënt. Deze nieuwe inzichten worden gebruikt om het afweersysteem van de patiënt te activeren en te richten op de tumorcellen.

 

Financiële steun

De resultaten van dit onderzoek kwamen tot stand met bijzondere financiële steun van Stichting Villa Joep, Kom op tegen Kanker, het Olivia Fund, Kinderkankerfonds en Stichting tegen Kanker.