#36 | Voorkom de ontsnapping van neuroblastoom aan immunotherapieën tegen GD2

Neuroblastoom is een kinderkanker met ernstige gevolgen. Slechts iets meer dan de helft van de kinderen met de hoog-risico variant overleeft deze ziekte op dit moment, ondanks een zeer intensieve behandeling die in totaal 2 jaar duurt.

 

Onderdeel van deze behandeling is immuuntherapie met anti-GD2. Deze immuuntherapie gebruikt het eigen afweerstelsel van de patiënt om met behulp van anti-GD2 specifiek het stofje GD2 op tumorcellen te herkennen, en de tumorcellen vervolgens op te ruimen. Anti-GD2 heeft tot ongeveer 15% hogere overleving geleid. Dit is een mooie winst, maar nog steeds overlijden er te veel kinderen met hoog-risico neuroblastoom. Naast anti-GD2 is recent ook immuuntherapie met GD2 CAR-T cellen (lichaamseigen afweercellen die in het laboratorium zodanig zijn aangepast dat ze de tumor kunnen herkennen via GD2) veelbelovend gebleken voor neuroblastoom. Echter zijn beide immuuntherapieën volledig afhankelijk van hoeveel GD2 er op de tumor aanwezig is. Tumorcellen die weinig GD2 hebben worden minder goed herkend.  Dit project richt zich daarom op nieuwe manieren om GD2 te verhogen op neuroblastoomcellen. We gebruiken hiervoor 2 vernieuwende, grootschalige technieken.

 

De eerste is een ‘CRISPR screening’. Met deze krachtige techniek passen we één voor één kleine stukjes erfelijk materiaal aan in tumorcellen (in totaal ~18.000 verschillende aanpassingen, die samen het gehele erfelijk materiaal beslaan). Vervolgens kunnen we onderzoeken welke van deze aanpassingen GD2 verhogen op de tumor. Met specifieke medicijnen kunnen we de meest veelbelovende aanpassingen nabootsen. Door deze medicijnen vervolgens met anti-GD2 of GD2 CAR-T cellen te combineren, kunnen we GD2 verhogen en daarmee de immuuntherapieën beter laten werken.

 

Voor de tweede techniek maken we gebruik van onze robotinstallatie in het Prinses Máxima Centrum, waarmee we heel veel medicijnen tegelijkertijd kunnen testen op tumoren. We maken gebruik van 3 ‘bibliotheken’ van bestaande medicijnen, elk met 200-800 medicijnen. Deze bibliotheken testen we op neuroblastoomcellen om te onderzoeken welk van de medicijnen GD2 op de tumorcellen kan verhogen. Ook deze medicijnen kunnen vervolgens samen met anti-GD2 of CAR-T cellen gegeven worden om hun werking te verhogen.

 

Dit project is erg translationeel: ons doel is om binnen de looptijd van het project veelbelovende nieuwe medicijnen te vinden die in combinatie met de bestaande immuuntherapieën neuroblastomen beter kunnen opruimen. Daarnaast is GD2 op veel andere kinderkankers (o.a. sarcomen en hersentumoren) en volwassen kankers aanwezig. Anti-GD2 en GD2 CAR-T cellen zijn daarom ook veelbelovende behandelingen voor die patiënten. Ons doel is om met goede nieuwe strategieën de werking van deze immuuntherapieën te verbeteren, en daarmee de overleving van patiënten met neuroblastoom en andere soorten kanker te verbeteren.

 

Projectgegevens

Onderzoek Voorkom de ontsnapping van neuroblastoom aan immunotherapieën tegen GD2
Onderzoeksleider(s) Judith Wienke
Locatie Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie
Gestart Januari 2024
Looptijd 4 jaar
Kosten € 180.000