Afgerond | Neuritogenese onderzoek

Tot voor kort was het onbekend welke genen gemuteerd zijn in neuroblastoma en de oorzaak zijn van deze tumor. Daarom heeft Villa Joep in 2011 een groot sequencing-onderzoek gesteund om alle genen in neuroblastoma tumoren te onderzoeken op mutaties (zie hieronder). In 100 tumoren worden 20.000 genen onderzocht op mutaties. In 2012 kwam daaruit de ontdekking dat de agressiefste neuroblastomen mutaties hebben in een bepaald soort genen. Deze genen zorgen er normaal voor dat neuroblastoma cellen stoppen met delen en lange zenuwuitlopers vormen. Die genen zijn kapot, de cel maakt geen uitlopers meer, blijft doordelen en vormt een levensgevaarlijke tumor.

 

 Deze ontdekking kan gebruikt worden om een therapie voor neuroblastoom te ontwikkelen. Er zijn geneesmiddelen die cellen juist wel zenuwuitlopers laten maken. Het neuritogenese-onderzoek gaat nu kijken naar de werking van deze geneesmiddelen op neuroblastoma cellen. De eerste resultaten zien er goed uit. Dit is een groot project, dat een direct vervolg is op de resultaten van het vorige Villa Joep-project waarin de mutaties zijn vastgesteld. Dat wordt nu vertaald naar nieuwe therapieën voor neuroblastomen. Het Neuritogenese onderzoek moet aantonen welke combinaties van deze geneesmiddelen bij welke neuroblastoma patiënten ingezet kunnen worden om de tumor te stoppen.

 

Bijzonderheden: vervolg op Sequencing-onderzoek (AMC), mede-gefinancierd door de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (Spin for Life) en door fonds Wij en de Maatschappij van Nationale Nederlanden

 

Projectgegevens

Onderzoek Neuritogenese onderzoek
Onderzoeksleider(s)  
Locatie AMC, Amsterdam
Gestart januari 2013
Looptijd 4 jaar
Kosten € 586.000