Immune escape regulators

Het menselijk lichaam heeft een afweersysteem. Met vaccinaties kun je de lichaamsreactie op infecties verbeteren. Wellicht kun je het afweersysteem met vaccinaties ook trainen om tumorcellen te herkennen en op te ruimen. De stoffen die gebruikt worden bij zo een vaccinatie heten antilichamen (of in het Engels 'antibodies'). Een vaccinatie kan bijvoorbeeld gericht zijn op de T-reg-cellen: deze 'remmen' namelijk het afweersysteem. Als deze cellen minder actief zijn, wordt het afweersysteem hier effectiever tegen. Het team van Dr. Jaap Jan Boelens en Dr. Stefan Nierkens gaat onderzoeken in hoeverre het eigen immuunsysteem kan worden geholpen om in het geweer te komen tegen neuroblastoom. 

 

'Verstoppen' bemoeilijken

Solide tumoren, zoals neuroblastoom, weten zich heel goed voor het immuunsysteem te verstoppen. Door deze verstoppogingen te bemoeilijken, kan het eigen immuunsysteem alsnog neuroblastoom ‘zien’ en wellicht uit de weg ruimen.

 

Wat willen we met die onderzoek bereiken?

De mate waarin het immuunsysteem wordt geactiveerd, wordt ‘immunogeniciteit’ genoemd. Het doel van dit onderzoeksproject is om bestaande middelen of stofjes te vinden die effectief deze immunogeniciteit van neuroblastoom vergroten.

 

 

Projectgegevens

Onderzoek Immune escape regulators
Onderzoekleider(s) Dr. Jaap Jan Boelens & Dr. Stefan Nierkens
Locatie Prinses Máxima Centrum & Universitair Medisch Centrum Utrecht
Gestart 2018
Looptijd 4 jaar
Kosten € 612.560