Terugblik Scientific Progress Meeting 2024
Eén keer per jaar nodigt Villa Joep alle neuroblastoom-onderzoekers, werkzaam in Nederland en Gent, uit voor een speciale bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst delen zij hun nieuwste wetenschappelijke inzichten met elkaar én met de vrijwilligers van Villa Joep. Dit jaar was deze ‘wetenschappelijke voortgangsbijeenkomst’ - de Scientific Progress Meeting - in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.
Onder voorzitterschap van prof. dr. Sjaak Neefjes, hoogleraar Chemische Immunologie aan de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en tevens lid van de Raad van Bestuur van Kika, presenteerden maar liefst 9 onderzoekers de voortgang van hun belangrijke werk. “Ook dit jaar zien we dat er weer mooie stappen zijn gezet in het blootleggen van de kenmerken van neuroblastoom kinderkanker en hoe het zich gedraagt na diverse manieren van behandelen in het lab. Deze bijeenkomst maakt duidelijk dat we het afgelopen jaar weer een paar stapjes dichterbij gekomen zijn bij mogelijk nieuwe behandelingen” zegt Leontine Heisen, oprichtster van Villa Joep.
Nieuwe ontwikkelingen voor scans en therapie met behulp van straling
Er wordt op dit moment belangrijke vooruitgang geboekt bij het nauwkeuriger zichtbaar maken van tumoren in scans. Alex Poot (Hoofd Radiofarmaceutische Wetenschappen UMC Utrecht) liet in zijn onderzoek zien hoe hij de zichtbaarheid van tumoren in scans kan verbeteren door mIBG te vervangen door mFBG. Daarnaast heeft hij een medisch onderzoek opgezet waarin mABG gebruikt gaat worden in plaats van mIBG. In mABG staat de A staat voor Astatine. Deze alfastraling is vele malen schadelijker voor de tumor, wordt beter in de cel opgenomen dan mIBG en geeft minder schade aan omliggend gezond weefsel. Daarmee wordt een zogenaamde isolatie-opname in het ziekenhuis die gepaard gaat met een mIBG-behandeling alsook mogelijk lange termijn bijwerkingen van de mIBG vermeden. Concreet zorgt dit voor een effectievere tumor behandeling met minimale sociaal emotionele impact. Het doel van dit project is om als eerste in de wereld de mABG-behandeling op te zetten voor kinderen met een neuroblastoom.
Ontwikkelingen imuuntherapie
Dit jaar waren er drie presentaties over het verbeteren van de anti-GD2 imuuntherapie van maar liefst drie verschillende onderzoeksgroepen: Radboudumc Nijmegen, UMCU en het Prinses Máxima Centrum. Deze onderzoeken hebben allen een andere focus. Dat is ontzettend positief aangezien er nog veel te verbeteren valt op dit gebied.
Ook is het dankzij onderzoek steeds duidelijker dat neuroblastoomcellen op allerlei manieren in staat zijn om afweermechanismen te omzeilen, en dan met name door buiten het zicht van het immuunsysteem te blijven. Verschillende onderzoekergroepen proberen de manieren waarop de neuroblastoomcellen dat doen in kaart te brengen. Met de kennis die daaruit voortvloeit wordt vervolgens geprobeerd therapieën te ontwikkelen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem deze cellen wél leert herkennen en dus kan opruimen. Op dit vlak worden goede resultaten geboekt.
Tenslotte
Sjaak Neefjes benadrukte dat we blij kunnen zijn met al het onderzoek dat loopt en dat het van groot belang is om deze kennis met elkaar te delen. De inzichten die zijn opgedaan zullen we nu moeten vertalen om behandelingen te verbeteren.
Villa Joep bedankt alle sprekers alsook Sjaak Neefjes voor hun bijdrage aan deze Scientific Progress Meeting. We zullen de ontwikkelingen in het komende jaar weer op de voet volgen.