‘Moeder’ Els Barendregt van Olifant uit logeren: "Eerste verzoeken uit buitenland binnen"

14-06-2015

Wat begon als een eenmalige veiling bij de Rotary van Hellevoetsluis, is inmiddels uitgegroeid tot een logistieke operatie van formaat: een kudde van tien grote en een heleboel kleine Villa Joep-olifanten doorkruist het hele land voor logeerpartijtjes.

Om alle logeerpartijtjes in goede banen te leiden hebben we gelukkig een goede ‘moeder’; Els Barendregt heeft de kudde onder haar hoede vanuit haar bedrijf Move On communicatie. Reden genoeg om Els (op de foto met een deel van de publiciteit die de actie kreeg in verschillende media) eens in het zonnetje te zetten en meer te weten te komen over de logeerpartijen.

Rotary avond

Het begon ooit als een spontane actie na een Rotary-avond. “Door een klant werd ik uitgenodigd voor een Ronde Tafel-avond bij de Rotary Club Hellevoetsluis. Tijdens die avond sprak Leontine, de moeder van Joep. Ik werd direct gepakt door haar verhaal en eigenlijk meteen aangesproken om iets te doen”, zegt Els. “Tijdens die avond werd ook een grote olifant geveild voor Villa Joep. Toen die vervolgens twee keer teruggegeven werd en opnieuw geveild kwam het idee om de olifant uit logeren te laten gaan.”

Tienjarig bestaan

“De actie is in oktober 2014 begonnen. We wilden graag iets doen rondom het tienjarig bestaan van Villa Joep. We zijn toen gestart met de website www.olifant-uit-logeren.nl en een regionale reclamecampagne. Het doel was een sympathieke, laagdrempelige actie op te zetten. Vandaar dat we per logeerpartij 100 euro vragen. Zo kan iedereen, of het nu een groot bedrijf is of een gezin, de olifant te logeren krijgen. Het gaat niet direct om het geld, maar vooral om welgemeende aandacht. Betalen kan gewoon achteraf en dat is één van de redenen dat het zo goed werkt.”

Aanzuigende werking

De logeerpartijen van de olifant blijken ook een aanzuigende werking te hebben. “Organisaties die de olifant op bezoek krijgen, plakken steeds meer andere acties aan de logeerpartij. Ze verkopen bijvoorbeeld kleine olifantjes of organiseren een evenement”, zegt Els. “Dat zie je bijvoorbeeld bij de douane. Daar hebben 10 collega’s de 100 euro bij elkaar gelegd om de olifant een tijdje op bezoek te hebben. Vervolgens gaat iedereen met de olifant op de foto en worden er ook kleine olifantjes verkocht.” Zo zijn inmiddels via de logeerpartijen al ruim 1000 kleine olifantjes verkocht.

Vol enthousiasme vertelt Els over de actie die inmiddels flink wat uren per week in beslag neemt. “Gemiddeld ben ik er zo’n 20 uur per week zoet mee”, aldus Els. “Dat doe ik dan vooral in de avonduren of in het weekend. Mocht ik er niet zijn dan heb ik mijn collega Stephanie Sorrentino als backup. Zij weet ook alles van de olifant.”

Ambassadeurs

Inmiddels ontstaat een netwerk van enthousiaste ambassadeurs rondom de tien grote olifanten die Els in bruikleen heeft en haar eigen exemplaar. “Steeds meer mensen helpen mee. Sommige zijn zo enthousiast, die blijven ook tijdens hun vakantie dagelijks mailen. Ook koeriers werken steeds vaker mee om de olifant gratis een lift te geven van en naar de logeeradressen. En klanten buiten onze regio helpen ook mee. Zo hebben we een slim aan elkaar geknoopt netwerk.”

Logeren 2.0: ook in Miami

Inmiddels is Els ook bezig met het ‘doorontwikkelen’ van de olifant-uit-logeren actie. “We willen meer dingen eromheen gaan doen, zoals bijvoorbeeld een logeerkoffer. Dat is een soort ‘goodie bag’ die meegestuurd kan worden met de olifant en waar bedrijven spullen in kunnen doen. Die gaat dan vervolgens mee met de olifant. Ook krijgen we verzoeken van bedrijven om de olifanten te ‘customizen’, bijvoorbeeld met namen of een bedrijfslogo.”

Nederland blijkt zelfs al te klein voor de logerende olifant. De eerste verzoeken uit het buitenland zijn al binnen, bijvoorbeeld uit Miami. “Nu moeten we alleen nog een luchtvaartmaatschappij zien te vinden die de olifant mee kan nemen”, besluit Els.

 

Ook een olifant te logeren?

Wilt u ook een grote Villa Joep-olifant een tijdje te logeren? Meld u aan via de website www.olifant-uit-logeren.nl. De belevenissen van de tien olifanten zijn ook te volgen via Facebook
Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven?

4x per jaar verschijnt de Villa Joep nieuwsbrief boordevol onderzoeksinformatie, achtergronden en nieuws over acties van onze stichting!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.